Огнище на Африканска чума по свинете  е открито в землището

...
Огнище на Африканска чума по свинете  е открито в землището
Коментари Харесай

Изхвърлени трупове в Пловдивско разкриха нещо страшно, ще има още

Огнище на Африканска чума по свинете  е намерено в землището на град Съединение, обл. Пловдив, оповестиха от БАБХ. Ветеринарните инспектори, след получен сигнал, са открили изхвърлени трупове на домашни прасета без идентификационна марка. Веднага са подхванати дейности, взети са проби за проучване, резултатът от които е позитивен за заболяването АЧС.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влиза землището на гр. Съединение, общ. Съединение, обл. Пловдив.

Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат 11 села от общините Съединение, Марица и Родопи – Малък чардак, Голям чардак, Неделево и Правище от община Съединение, Костиево, Радиново, Бенковски, Войсил и Строево в община Марица, както и Цалапица от община Родопи.

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, като е извършено  разчистване и многократна стерилизация на мястото, където са открити труповете на свинете. Предстои реализиране на епизоотично изследване и следене на придвижването на домашни прасета, свързани с обитаемото място, 35 дни преди определяне на болестта.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно.

Африканската чума по свинете е изключително рискова вирусна болест, която визира свинете. Тя не е заразна за хората и не съставлява опасност за човешкото здраве, само че е извънредно заразна и може да провокира обилни стопански загуби в селското стопанство.

Вирусът на АЧС е доста резистентен и може да оцелее в околната среда за дълъг интервал от време. Той се популяризира главно посредством директен контакт сред свинете, само че може да бъде популяризиран и посредством инфектирани обекти, храна, съоръжение, както и посредством дивите прасета. Миграцията на диви прасета може да бъде източник на болест за домашните прасета.

За да се предотврати разпространяването на АЧС, се подхващат ограничения като карантина на засегнатите области, умъртвяване на инфектирани и изложени на риск животни и стерилизация на фермите. Основен способ за надзор на заболяването е използването на строги ограничения за биосигурност, като се постанова строга хигиена, ограничение на придвижването на свинете и мониторинг на евентуалните инфектирани области.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР